Песков обясни защо Путин не е в Бали

Украйна
16:28 - 14 Ноември 2022
2709
Песков обясни защо Путин не е в Бали

Обстоятелствата налагат присъствието на руския президент Владимир Путин в Русия приоритетно, затова и той е взел решение да не бъде на срещата на Г-20 в Бали.

Това обясни днес прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков на брифинга си пред журналисти. Въпросът дали Путин ще отиде на срещата на Г-20 бе един от най-важните за руските журналисти още в началото на годината, когато Русия започна атаката си спрямо Украйна.

Руската страна участва в тази среща на върха на ниво външен министър Сергей Лавров. Затова и по уверението от днес на Дмитрий Песков който и да е от лидерите на Г-20, който има желание да проведе срещи с руската страна, може да го направи "на високо равнище".

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков не коментира съобщенията за пристигането на украинския президент Володимир Зеленски в Херсон.

"Оставяме това без коментар", заяви говорителят на Кремъл. Той обаче подчерта, че Херсон "е територия на Руската федерация".

Контролираните от Русия референдумите за присъединяване се проведоха в Донецката и Луганската народна република, Запорожската и Херсонската област от 23 до 27 септември включително, а още в следващите дни Кремъл обяви анексирането им със съответната за това пищна церемония.

Херсон е единственият областен град, който руската армия успя да овладее от началото на офанзивата си на украинска територия на 24 февруари, като при отстъплението си миналата седмица от левия на десния бряг на Днепър от Кремъл обявиха, че това не променя "фактическото състояние на принадлежност на Херсонска област към Руската федерация".