Песков официално: Пазим с ядрени оръжия Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон

Това е най-ясната индикация досега, че Кремъл ще използва своя арсенал

Украйна
20:36 - 18 Октомври 2022
5447
Песков официално: Пазим с ядрени оръжия Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон

Четирите окупирани региона на Украйна, които Владимир Путин анексира към Русия, са под закрилата на ядрения арсенал на Москва. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

“Регионите Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон са неотменими части от Руската федерация и тяхната сигурност е осигурена на същото ниво като на останалата територия на Русия”, отговори Песков на въпрос дали тези райони са под ядрения чадър на Москва. Това е най-ясната индикация досега, че Кремъл ще използва ядрените си оръжия, за да ги защити, и идва в момент, в който Владимир Путин засилва войната в Украйна, като насочва нови атаки срещу украинските енергийни и водни съоръжения.

В руската ядрена доктрина е записано, че такива оръжия могат да се използват, когато “съществуването на държавата е застрашено”.

Същевременно президентът на Украйна обяви, че 30% от електроцентралите в страната са разрушени от 10 октомври насам.

“Нов вид руски терористични атаки: насочени към енергетиката и критичната инфраструктура. Не останаха възможности за преговори с Путин”, заяви Володимир Зеленски. Заради нападенията някои градове в Украйна останаха без ток и вода за часове, докато подаването се възстанови.

“Ситуацията е критична в цялата ни страна. Един регион зависи от друг. Трябва да се готвим в цялата страна както за изключване на електроенергията, така и на водоснабдяването и топлоподаването”, каза заместник-председателят на офиса на президента Кирило Тимошенко.

Миналата седмица на среща с членове на Съвета за сигурност руският лидер обяви, че ще бъде нанесен масиран удар с високоточни оръжия по военните, комуникационните и енергийните съоръжения на Украйна.