Песков: Отношенията между Русия и НАТО са във фазата на пряка конфронтация

Русия
18:12 - 04 Април 2024
1940
Песков: Отношенията между Русия и НАТО са във фазата на пряка конфронтация

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че НАТО остава американски инструмент за конфронтация на европейския континент. По думите му, отношенията между Русия и Алианса са преминали във фазата на пряката конфронтация.

В разговор с руски журналисти Песков посочи, че Алиансът вече е въвлечен в конфликта около Украйна и продължава да се движи към границите на Русия, разширявайки военната си инфраструктура. Според него НАТО е дестабилизиращ фактор и по никакъв начин не съдейства за сигурността, предсказуемостта и стабилността в Европа.

Началникът на генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов обвини Запада, че разрушава основите на стратегическата стабилност.

"Събитията в последно време свидетелстват за последователното разрушаване от Запада на основите на стратегическата стабилност и на международните институции за сигурност. Не без външно въздействие в различни части на планетата възникват огнища на напрежение, а международният тероризъм с подкрепата на сенчести спонсори остава глобална заплаха за света", каза Герасимов на заседание на Комитета на началник-щабовете на Общността на независимите държави, която обединява част от бившите съветски републики.

Междувременно от руското министерство на отбраната потвърдиха информацията за снощния телефонен разговор между министър Сергей Шойгу и френския му колега Себастиен Лекорню. "Беше отбелязана готовност за диалог по Украйна. Отправната точка трябва да се базира на истанбулската мирна инициатива", съобщиха от военното ведомство. Близък до Лекорню източник заяви за Франс прес, че Франция нито е приемала, нито е предлагала нещо от този сорт.

Миналия месец Турция изрази готовност да домакинства на руско-украински мирни преговори, но Киев отхвърли инициативата.