Песков: Путин не планира да присъства на погребението на Абе

По време на премиерския си мандат Абе установи топли приятелски отношения с Путин

Русия
13:25 - 25 Юли 2022
2966
Песков: Путин не планира да присъства на погребението на Абе

Руският президент Владимир Путин не планира да посети Япония, за да присъства на държавното погребение на бившия министър-председател Шиндзо Абе. Нивото на руското участие ще бъде определено по-късно, заяви в понеделник пред репортери говорителят на президента Дмитрий Песков.

"Не, Путин не планира да посети Япония, за да участва в погребението. Нивото на участие ще бъде определено допълнително. Путин няма да отиде", каза той в отговор на въпрос на ТАСС.

На редовна пресконференция заместник-генералният секретар на японския кабинет Сейджи Кихара заяви, че Токио е уведомил всички страни, с които поддържа дипломатически отношения, включително Русия, за датата и мястото на държавното погребение.

По-рано японското правителство одобри решение за провеждане на държавно погребение на 27 септември на Абе, който загина при нападението на 8 юли. Церемонията, на която се очаква да присъстват голям брой чуждестранни делегации, включително държавни глави, ще се проведе в зала "Будокан" в Токио, близо до Императорския дворец.

Миналата седмица вестник "Майничи" съобщи, позовавайки се на правителствени източници, че Япония не възнамерява да покани Путин на погребението на Абе. Tова се дължи отчасти на факта, че Япония е забранила на руски официални лица да влизат в страната като част от санкциите, наложени във връзка със ситуацията около Украйна.

По време на премиерския си мандат Абе установи топли приятелски отношения с Путин. Двамата са се срещали общо 27 пъти и се обръщат един към друг на "малко име". През 2020 г., след като Абе се оттегли от поста министър-председател, руският външен министър Сергей Лавров заяви, че отношенията между двамата лидери "са наистина приятелски, взаимно уважителни и основани на лична симпатия".