Песков: Русия е изключително разтревожена от напрежението в Близкия изток

Русия
13:58 - 15 Април 2024
1654
Песков: Русия е изключително разтревожена от напрежението в Близкия изток

Русия заяви днес, че е изключително разтревожена от нарастването на напрежението в Близкия изток след масираната атака на Иран срещу Израел с дронове и балистични ракети през почивните дни, предаде Ройтерс.

"Ние сме изключително загрижени за ескалацията на напрежението в региона", каза пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Призоваваме всички страни в региона към сдържаност", добави той.

"Последваща ескалация не е в интерес на никого. Ето защо, разбира се, ние ще посредничим за това всички разногласия да бъдат решени изключително с политически и дипломатически средства", каза той.

Иран предприе атаката в отговор на предполагаем израелски удар срещу комплекса на посолството на страната в Сирия на 1 април, при който бяха убити високопоставени генерали на Революционната гвардия, и след месеци на сблъсъци между Израел и подкрепяните от Иран групировки, които станаха причина за избухването на войната в ивицата Газа.

Русия се въздържа от публични критики срещу съюзника си Иран за нападението.

Вчера Москва отбеляза, че Техеран е казал, че е извършил атаката в рамките на правото си на самозащита след израелския удар срещу комплекса на иранското посолство в Дамаск. Москва осъди израелското нападение.

Външният министър на Русия Сергей Лавров вчера разговаря по телефона с иранския си колега Хосейн Амир Абдолахиан, предава БТА.