Песков с ключово изявление: Цел №1 е защитата на Донецката и Луганската републики

По-рано за приоритети бяха посочвани "демилитаризацията" и "денацификацията" на Украйна

Украйна
08:56 - 14 Юни 2022
4994
Песков с ключово изявление: Цел №1 е защитата на Донецката и Луганската републики

Основната цел на Русия във военната ѝ операция в Украйна е да защити самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, съобщи руската агенция РИА "Новости", цитирайки говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. 

"Като цяло защитата на републиките е основната цел на специалната военна операция", каза Песков. Непосредствено преди началото на войната Русия призна независимостта на двете проруски сепаратистки републики.

Изявлението на Песков е едно от редките съобщения за конкретните цели на войната, която Москва нарича специална военна операция. По-рано като такива бяха посочвани "демилитаризацията" и "денацификацията" на Украйна.

Междувременно един от лидерите на Донецката народна република заяви, че ще се обърнат за помощ към Русия заради обстрела по жилищни сгради, извършен от украинската армия в понеделник.

"Използват се забранени методи за водене на война, обстрелват се спални зони. Всички необходими сили, включително съюзнически сили, включително силите на Руската федерация, ще бъдат използвани за противодействие на противника", каза Денис Пушилин в своя канал в "Телеграм".

Той призова фирмите да прехвърлят служителите си на дистанционен режим на работа поради засилените обстрели. "През следващите дни препоръчваме на гражданите да стоят на безопасни места и да не излизат", каза Пушилин.

"Човешката цена" на битката за Северодонецк - стратегически град в Източна Украйна - е "ужасяваща", заяви украинският президент Володимир Зеленски, след като руските сили напреднаха през последните дни в овладяването на града, без обаче да успеят да го поставят изцяло под техен контрол.

"Човешката цена на тази битка е много голяма. Тя просто е ужасяваща", каза Зеленски в ежедневното си обръщение към украинците, разпространено в социалните мрежи.