Песков: Указът за мобилизацията продължава да действа

На 21 септември 2022 г. Путин обяви "частична мобилизация" на 300 000 наборни войници

Украйна
14:07 - 23 Януари 2023
1643
Песков: Указът за мобилизацията продължава да действа

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че мобилизацията в Русия е приключила, но някои разпоредби на указа за мобилизация на Владимир Путин продължават да действат.

По думите на Песков - мобилизацията в страната е спряла, когато Министерството на отбраната е докладвало за изпълнението на плана за наборна военна служба, но самият указ продължава да действа, тъй като мобилизацията "включва и други мерки".

"Освен призоваването на гражданите на военна служба, мобилизацията включва и други мерки, необходими за осигуряване на изпълнението на задачите на въоръжените сили. В тази си част този указ продължава да действа", заяви говорителят на Кремъл, цитиран от "Медуза".

Песков не уточни за кои точно разпоредби на документа става дума, но добави, че "това се отнася и за тази затворена точка".

По-рано журналисти го помолиха да коментира отговора на президентската администрация относно призива на депутата Артур Гайдук, който поиска от Путин да издаде указ за приключване на мобилизацията. В документа, изпратен от Кремъл до народния представител, се посочва, че президентският указ все още е в сила.

В отговор Песков отново заяви, че е "необходимо да се съсредоточим върху думите на президента", че мобилизацията в Русия е приключила. На молба за пояснение какво означава фразата за "продължаване на действието на указа", прессекретарят отговори, че това е "такава правна особеност".

На 21 септември 2022 г. Владимир Путин обяви "частична мобилизация" на 300 000 наборни войници за войната срещу Украйна. Месец по-късно министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Русия е мобилизирала 300 000 души на средна възраст 35 години. Появиха се обаче доказателства, че призовки получават и хора извън границите на разпоредбите - лекари, банкери и други.

На 31 октомври Путин заяви, че мобилизацията е приключила, но не подписа никакъв указ за официалното ѝ прекратяване. В началото на декември той отрече, че Русия планира по-нататъшна мобилизация, като заяви, че не вижда причина за нов кръг на наборна военна служба. Същото каза Песков преди няколко дни.

Украинското разузнаване обаче твърди, че Руската федерация планира да създаде 2-милионна армия чрез последователни вълни на мобилизация.