Песков: В Русия има тъжни антирекорди по отношение на Covid

Правителството реши да назначи стимулиращи плащания за лекари

Свят
13:27 - 29 Септември 2021
2978
Песков: В Русия има тъжни антирекорди по отношение на Covid

Кремъл вижда възходяща тенденция в заболеваемостта от COVID в Русия, ситуацията изисква внимание. Това съобщи пред репортери в сряда прессекретарят на Владимир Путин, Дмитрий Песков, съобщава ТАСС.

"Виждаме, че броят им расте. За съжаление виждаме друга тенденция към увеличаване на заболеваемостта от коронавирус". 

Говорителят на Кремъл заяви, че властите виждат "много тъжни антирекорди по отношение на смъртността". "Разбира се, това изисква нашето внимание".

Ситуацията с увеличаване на заболеваемостта от COVID-19 в Русия е сериозна причина за поредната мобилизация. "Разбира се, тази ситуация е сериозна причина не просто за безпокойство, а за друга, така да се каже, мобилизация", коментира той.

Руският президент се оттегля от двуседмичната си самоизолация от днес. "Що се отнася до излизането от режима на самоизолация, де факто, да, виждате, че това вече не е самоизолация", допълва Песков. 

Правителството на Москва реши да назначи стимулиращи плащания за лекари, които ваксинират срещу коронавирусна инфекция, съобщиха в сряда от пресслужбата на кмета и правителството на столицата.

"Правителството на Москва реши да въведе стимулиращи плащания за служители на медицински организации, които осигуряват ваксинация (реваксинация) на гражданите срещу COVID-19 над установените планирани цели. Указ по този въпрос беше подписан от кмета на Москва Сергей Собянин", се казва в изявление от пресслужбата на кмета и правителството на столицата.

В момента 5 милиона жители на Москва са ваксинирани с първия компонент на ваксината, включително 1,1 милиона граждани на възраст над 60 години. "Въвеждането на стимулиращи плащания ще спомогне за ускоряване на ваксинацията (реваксинацията) на градското население, особено на най-уязвимите към инфекция в по-възрастната възрастова група".

В Москва продължава масовата безплатна ваксинация срещу COVID-19. "Можете да се ваксинирате с уговорка, а на популярни обществени места, където работят мобилни медицински екипи, ваксинацията е без уговорка".