Песков видя катастрофа за бъдещето на руската нация

По неофициални данни, още през 2020 година над 660 000 руснаци са избягали от родината си

Русия
17:10 - 26 Юли 2024
2325
Песков видя катастрофа за бъдещето на руската нация

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков се жалва, че Русия е най-голямата държава в света по площ, но броят на населението ѝ намалява с всяка изминала година.

„Живеем в най-голямата държава в света. И броят ни намалява всяка година. С това може да се справим само като увеличим средната раждаемост. В момента тя е на ужасно ниско ниво - 1,4. Това е съпоставимо с европейските държави, Япония и т.н. Но това е катастрофално за бъдещето на нацията“, заяви Песков на среща с участниците в медиен фестивал в Русия.

Говорителят на издирвания от съда в Хага диктатор Владимир Путин също така отбеляза, че многодетните майки били героите на страната. Според него героизмът може да има много лица. „Този герой може да бъде герой от специална военна операция (както в Русия наричат войната в Украйна). Герой може да бъде очилат зубър, който е изобретил лекарство за рак. Герой може да бъде посивял 90-годишен мъж, който е написал някакъв философски труд“, продължи философските си размисли Песков.

По данни на Росстат - общият коефициент на плодовитост в Русия към края на 2023 г. е бил 1,41, което е най-ниската стойност за последните 17 години. В същото време в 41 региона този коефициент е бил под средния за страната, пише "Коммерсант". В началото на юли вицепремиерът Татяна Голикова заяви, че намаляването на броя на жените в репродуктивна възраст в Русия ще продължи до 2046 г.

Експертите от Центъра за макроикономически анализи и краткосрочни прогнози отбелязват, че правителството трябва да адаптира съществуващите мерки за подкрепа на раждаемостта към нуждите на семействата от региони с различно ниво на икономическо развитие.

В Белгородска област, която граничи с Украйна, спадът на раждаемостта е 10,2%, а в някои други региони, както и в окупирания Крим, спадът също е бил по-голям от средния за страната през първото тримесечие на 2024 г., пише американското издание The Wall Street Journal. През този период демографският срив е 3,5% на годишна база в цялата страна.

В много руски градове раждаемостта намалява именно поради мобилизацията, защото много мъже са изпратени на война в Украйна.

Отделно расте емиграцията - по неофициални данни, още през 2020 година над 660 000 руснаци са избягали от родината си, което е най-високото число от 1992 година насам. Още около 450 хиляди руснаци са напуснали страната през 2023 година, а от началото на пълномащабната война те са над 1 000 000.