Песков за атаката на Кремъл: Това е опит за убийство на Путин

Нападението с дронове е било отблъснато от военни и разузнавачи

Топ
16:08 - 03 Май 2023
3062
Песков за атаката на Кремъл: Това е опит за убийство на Путин

Русия обвини Украйна в опит за убийство на Путин чрез терористичен акт срещу Кремъл.

От Украйна засега няма официална позиция. Униан посочва, че твърденията на руснаците не се базират на никакви доказателства.

"Путин не е бил в Кремъл по време на опита за нападение от украински дронове", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков за РИА Новости. Той уточнява, че президентът работи в резиденцията си в Ново-Огарьово.

Според руските държавни медии появилия се снощи пушек над Кремъл е резултат от атака с украински дронове.

Нападението с дронове е било отблъснато от военни и разузнавачи. В резултат на действията им с използването на системи за радарна борба устройствата са били извадени от строя, съобщиха по-рано от Кремъл.

Русия разглежда атаката срещу президентската резиденция като планиран терористичен акт. "Разглеждаме тези действия като планиран терористичен акт и покушение срещу президента, извършен в навечерието на Деня на победата, парада на 9 май, на който е предвидено присъствието и на чуждестранни гости".

Руският президент Владимир Путин не е пострадал по време на удара на украински дронове. От пресслужбата на държавния глава уточниха, че инцидентът също не е повлиял на графика му.

В резултат на падането на дроновете и разпиляването на осколки няма жертви и материални щети, допълват от Кремъл. "Руската страна си запазва правото да предприеме ответни мерки където и когато намери за добре".

Междувременно се появи и видеозапис, за който се предполага, че е направен в нощта на атаката с дрон. На кадрите се вижда бял дим, който се издига от една от сградите на Кремъл.