Пестеливост: Франция спира топлата вода в офисите

В административните сгради, където работят над 5 млн. души, представлява 10% от сметката за енергия на държавата

Свят
19:20 - 05 Октомври 2022
1322
Пестеливост: Франция спира топлата вода в офисите

Франция ще спре топлата вода в тоалетните на обществените сгради и ще нареди на общините да намалят температурите на водата в обществените плувни басейни с 1 градус по Целзий като част от по-широките планове за намаляване на потреблението на енергия, съобщи министерството на енергетиката.

Правителството на президента Еманюел Макрон трябва да обяви в четвъртък мерки за пестене на енергия по сектори, които имат за цел да се избегнат прекъсвания на електроподаването или недостиг на доставки на газ през зимата.

Френските влсти възложиха на промишлеността, домакинствата и общинските власти да намалят енергийното си потребление с 10% в отговор на намаляването на доставките на газ от Русия и спираловидно покачването на цените на енергията.

Вестник "Льо Паризиен" съобщи, че само производството на топла вода в административните сгради, където работят над 5 млн. души, представлява 10% от сметката за енергия на френската държава.

С енергийна криза, надвиснала над Европа, Франция превърна "енергийната ефективност" в свой централен стълб на политиката, за да избегне пренатоварването на електрическата мрежа на страната, която също така е засегната от прекъсвания на редица от ядрените реактори.

Макрон също така обеща да намали потреблението на енергия във Франция с 40% до 2050 г., за да изпълни обещанията, дадени в международните споразумения за борба с изменението на климата.

"Това изисква трайна промяна в нашите навици и поведение", се посочва в изявление на енергийното министерство преди очакваните в четвъртък мерки за пестене на енергия.