Пестене на гориво: Крадците започнаха да бръмчат и покрай домовете си

Полицаите загубиха интерес и към рецидивистите

Новини
19:10 - 16 Ноември 2023
6382
Пестене на гориво: Крадците започнаха да бръмчат и покрай домовете си

Кризата със скъпия бензин навярно е принудила крадците да действат и в близост до местата, в които живеят, разказват през усмивка пред Lupa.bg криминалисти. 

Преди време бандитите страняха от собствените си райони, защото хората ги познават и издънка би развалила авторитета им на честна личност. 

Напоследък обаче ченгетата все по-често залавят престъпници, които бръмчат около съседите си. 

Кражбите започнали да се увеличават още от миналата година, твърдят от МВР. Когато стане тежко престъпление обикновено се оказва, че извършителят е рецидивист и никой не го е погледнал и не му е обърнал внимание. Съседи гледали през шпионките докато бандитите ограбвали дом на етажа и не подавали сигнал, за да не се вкарват в излишни неприятности. 

Хората с униформите са много малко за да се справят с набезите, повечето от ченгетата са разпределени по масови събития, признават си от полицията.

Охранителната и криминалната полиция са около 13-14 000 души за цялата страна, сочат данните за ресурса на МВР. От тях може би 5000 са на улицата. Всички останали са зад бюро, на топло и по-високоплатено.

Имало и чести случаи на полицаи, които отказват да вземат отпечатъци след кражба, защото "нищо нямало да излезе". Напоследък все по-често крадците са малолетни момчета, като срещу тях законът не действал с пълна сила. 

Прогнозите за края на тази и следващата година не са добри, очаква се кражбите да се увеличат двойно, заради все по-тежкия начин на живот в страната ни.