Петъчно: "Куцо и сакато" обсади тротоара пред НАП

Нещо за четене
14:34 - 24 Април 2020
6072
Петъчно: "Куцо и сакато" обсади тротоара пред НАП

Петъчно - 6 дни преди крайния срок за подаване на декларациите, пред централата на НАП на „6-и септември“  се изви огромна опашка от стресирани граждани. Всички бяха с маски, макар и някои да ги държаха под брадата.

Заради пропускателния  режим в извънредната ситуация , народът  обсади тротоара навън и за да се влезе в сградата, се чакаше минимум час и половина. Минимум 50-ина души се стълпиха отпред между 10 и 11 часа. За да има дистанция, на настилката бяха отбелязани с розов тебешир отстояния от метър и половина, но това не успя да спре нетърпеливите да се бутат един в друг, вероятно с идеята, че така ще стигнат по-бързо до входа. Заформиха се две опашки – едната само за тези, които имат плащания, без подаване на документи, другата - за подаване на декларации.

 

От опашката не се уплашиха и куцащи, и хора с патерици.

Естествено, не липсваше добрият стар фолклор в тълпата – недоволни данъкоплатци се разправяха с всеки, който им изглеждаше решен да ги предреди.

„Тук има опашка, вие къде? Нахалници!“, бе най-честата реплика, която се чуваше от изнервени висящи на опашката.

Тарикати обаче успяваха да се вмъкнат през входа с обяснението, че само искат да попитат нещо и да си вземат формуляр.

Донякъде ред вкарваха две разпоредителки, които минаваха дългия маршрут по тротоара, за да разпитват кой за какво чака и да съобщават, викайки, кое гише е свободно, за да влезе следващият. На моменти и техните нерви се опъваха до скъсване и просто сочеха с пръст опашката на напиращите данъкоплатци. 

Задължителната дезинфекция в данъчното обаче най-много изнерви множеството, защото в продължение на 20-ина минути опашката замръзна и не помръдваше и със сантиметър.

Разпоредителките пък се хванаха за главата от хора, които се втурваха към тях и на сантиметри от лицата им задаваха десетки въпроси един през друг.

За радост на всички,служителките на гишетата, чиито брой е редуциран заради епидемията, работеха бързо и професионално и гледаха да отмятат повече работа за по-кратко време.

В крайна сметка се оказа, че множеството от хора не подава декларации, а чака за ПИК –персонален идентификационен код, който улеснява всяка операция в НАП.

Служителите в НАП за пореден път отчетоха, че почти всеки втори идва в последния момент и затова опашки ще има всеки ден до 30-и април.

И другият факт – повечето българи не се изкушават да си свършат работа през електронния сайт на приходната агенция, а предпочитат да дойдат на място, може би за да се разнообразят в тежкото ежедневие.