Петър Чобанов: Бюджетът за 2023-а ще бъде приет

Това ще стане независимо дали ще има редовно правителство или ще продължи да управлява служебният кабинет, каза депутат от ДПС

Новини
19:24 - 30 Октомври 2022
3006
Петър Чобанов: Бюджетът за 2023-а ще бъде приет

Бюджетът за 2023 година ще бъде приет, независимо дали ще има редовно правителство или ще продължи да управлява служебният кабинет. Това заяви председателят на ресорната парламентарна комисия и депутат от ДПС Петър Чобанов.

По думите му ситуацията, пред която е изправена България, е наистина сложна.

"Видяхме, че когато няма ясно изразено парламентарно мнозинство, когато няма кабинет, който носи отговорност за действията си и стои зад някаква конкретна програма за бюджета, тогава може да се случи така че особено, ако някои от партиите подходят по-безотговорно и разчитат, че вече са в предизборна кампания, може да се случи така че да натоварим бюджета с излишни разходи и да се стигне до този вариант", коментира пред БНТ Петър Чобанов.

Според него този вариант на бюджета е проекция на това, което се е заложило основно от действащото правителство, начело с "Продължаваме Промяната", в бюджета за 2022 година.

"И когато продължим тези мерки, остойностим ги, това, което получаваме като дефицит, са тези над 11 милиарда лева и като дълг над 15 млрд. лв. и то за съжаление тези 15 млрд. лв. рискуваме да се повторят като дълг при всяка една от следващите 3 години, тоест да достигнем до едни наистина неустойчиви дългови нива, които на практика няма откъде да вземем с оглед на развитието на лихвените проценти", коментира Петър Чобанов.

Той поясни, че към момента се разглежда по-разумният вариант за удължаване на действието на тазгодишния бюджет.

"Но си даваме срок изрично, че когато вече имаме възможност да се състави редовно правителство, тогава ще бъде приет и бюджет за следващата година. Тоест този срок, който го има в закона - 31 октомври, да го отсрочим с няколко месеца, за да може тогава, когато има редовно правителство, да приемем бюджет", каза още Петър Чобанов.