Петър Чобанов: Готов съм да бъда служебен премиер!

Политика
18:44 - 19 Август 2024
2872
Петър Чобанов: Готов съм да бъда служебен премиер!

"Готов съм да участвам в разговори за служебен премиер". Това заяви подуправителят на БНБ Петър Чобанов в отговор на въпроса дали е готов да стане служебен премиер, тъй като негова служебна позиция в БНБ влиза в "домовата книга", от която държавният глава може да посочи служебен министър-председател.

Припомняме, че вече повече от година - от 26 юли 2023 г., Чобанов е подуправител на БНБ, направление „Банково“. Така се дава още една възможност на президента Радев за избор на нов премиер. "Аз съм последователен в своята позиция", подчерта Чобанов.

"В предходната процедура през март т.г. заявих, че тогава, когато има риск за конституционна криза, за финансовата стабилност и за държавността като цяло - съм съгласен да участвам в тези разговори за служебен премиер. Днес виждаме, че навлизаме в сценарий, много подобен на конституционна криза - в такава ситуация няма как да откажа да участвам в разговори за служебен премиер и да поема тази отговорност. Виждам, че г-н Главчев също заема достойна подобна позиция", подчерта Петър Чобанов.

Припомняме, по време на консултациите при президента, преди посочването на Димитър Главчев за служебен премиер, Петър Чобанов беше изразил пред Радев готовност за поемане на премиерския пост, като я е обвързва с евентуална поява на "екзотики" и рискове за финансовата стабилност на страната. Радев обаче избра да натовари с тази отговорност Горица Кожарева.