Петър Дънов обича Лазаровден

 Това, което направи Христос с възкресението на Лазар, ще стане с всеки човек, казва Създателят на Бялото братство

Мистика
07:17 - 20 Април 2019
5212
Петър Дънов обича Лазаровден

Събота преди Цветница православният свят отбелязва Лазаровден. По църковния календар това е денят, когато Исус Христос възкресява починали от три и половина дни Лазар. Пред гробницата на починалия Исус казав: „Лазаре, излез навън” и чудото се случва – Лазар се връща към живот и живее още няколко десетилетия. Възкресението му е един вид посвещение и предвестник за Възкресението на самия Исус след седмица.

Създателят на Бялото братство Петър Дънов обичал Лазаровден, спомнят си негови последователи. Учителя казва в беседите си, че един ден всички хора на Земята ще възкръснат като Лазар, защото голямата сила на Христовата любов ще промени живота им и ще ги възвиси. „Това, което направи Христос с възкресението на Лазар, ще стане с всеки човек”, изтъква Петър Дънов и утвърждава: „Любовта на Христа превишава всяко знание. Аурата на Христа е така велика, така светла, че излъчва ослепителна светлина. Човек има още много да живее и постоянно да се доближава до Любовта на Христа”. За Божествената мъдрост на Исус Петър Дънов казва: „Носител на висшето знание е пак Христос. Когато човек приеме Любовта и стане дете на Любовта, тогава Христос ще го хване за ръка и ще го въведе в храма на Мъдростта, ще му повери ключовете на знанието как да управлява силите на природата. Тъй че велико бъдеще очаква човека”, прогнозира Петър Дънов.

На Лазаровден в България по отколешна традиция групи от момичета, пременени в национални носии, обикалят къщите, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и плодородие. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. За българите празникът на съживения мъртвец Лазар се осмисля в две посоки – отдаване на почит към мъртвите и наричане за щастлив живот, здраве и плодородие в предстоящите месеци. Лазаровден се свързва и със символиката на пролетта като преход от зима към лято, като събуждане на природата и възраждане на новия живот.