Петър Димитров: Безводието идва от климатичните аномалии

Трябва да привлечем научната общност, отсъди екоминистърът

Новини
13:44 - 04 Септември 2024
446
Петър Димитров: Безводието идва от климатичните аномалии

Свидетели сме на по-ясно изразени климатични явления. Те се изразяват най-вече в пожарите и рязкото засушаване. Тези явления ни дават най-общ вид какво да очакваме за в бъдеще, за да може да планираме мерки за противодействие. Затова е необходимо да привлечем научната общност, с която заедно да се решават бъдещите предизвикателства, които ни очакват.

Тези заяви пред депутатите екоминистърът Петър Димитров пред депутатите в парламента.

Той и колегите му, регионалният министър Виолета Коритарова, земеделският Георги Тахов и зам.-министърът на енергетиката Георги Самандов бяха изслушани по искане на БСП във връзка със задълбочаването на водната криза в страната.

"Продължителното засушаване, високите температури, липсата на валежи, на снежна покривка, меката зима, липсата на пролетно пълноводие са комплекс от фактори, които се отразяват и водят до намаляване на повърхностния воден отток и на плитките подземни водоносни хоризонти, обясни министърът.

Той изнесе данни, от които стана ясно, че обемът в язовирите, които се ползват за водоснабдяване на населението с питейна вода към момента е 66,5%, това е с 11,5% по-малко спрямо същия период на миналата година. С 13,7 пък е спаднала водата в язовирите за напояване, а с 11,4% - в тези, които се ползват за енергетика.

Димитров припомни, че ведомството му управлява водите на 52 комплексни и значими язовира.