Петър Илиев е плагиат – нови доказателства (СНИМКИ)

Политика
14:08 - 14 Септември 2021
4559
Петър Илиев е плагиат – нови доказателства (СНИМКИ)

Появи се поредно доказателство, че оригиналът на книгата "Компетенцията на Народното събрание" на преподавателя от юридическия факултет на Софийския университет Петър Илиев, издадена през 2015 г., е от 698 страници.

От началото на септември несбъднатият МВР министър на Слави и издателство "Нова звезда" представят за оригинал издание, което силно наподобява предишното, но е от 618 страници, тоест с 80 страници по-тънко, в които е преписаният текст.

Откриването на истинското първо издание е важно, защото в Етичната комисия на СУ тече проверка дали в книгата има копирани около 80 страници от дисертацията на доц. д-р Наталия Киселова, защитена през 2008 г. (Какво установи проверката на "Дневник" по казуса четете тук.)

Съдия Васил Петров, който наскоро предостави на Етичната комисия своя личен екземпляр от 698 страници, с доказателство, че е купен през 2015 г., в петък публикува във фейсбук ново доказателство. Книгата в пълната си версия е представена през 2015 г. в брой пети на авторитетното юридическо списание "Общество и право" и там изрично пише, че страниците му са 698, а не 618.

Въпреки това от издателство "Нова звезда" коригираха в електронната си книжарница броя на страниците на книгата от 698 на 618 и обявиха, че това е обемът на оригинала. След това изпаднаха в противоречия - пред "Клуб Z" техен служител заяви, че авторът искал да "поправи грешката", а пред "Дневник" - че получили новия вариант на книгата от Илиев, като не знаели откъде го е взел.

В крайна сметка един екземпляр от това издание (618 страници) е депозиран този месец и в Националната библиотека. Илиев също е предоставил по-тънкия екземпляр в Етичната комисия и в деканата на Юридическия факултет с твърдение, че това е книгата му. В комисията обаче са получени и няколко екземпляра от пълното издание.

И двата варианта не се продават никъде - отбелязано е, че са с изчерпан тираж, но този от 698 страници е продаван преди време в големите електронни книжарници, а освен това е наличен в университетски и юридически библиотеки в страната, както и в библиотеката на американския Конгрес (според каталога й).

Изясняването на казуса е от значение, защото става дума за преподавател в СУ, който беше номиниран, за министър на правосъдието, министър на вътрешните работи и вицепремиер по сигурността и дори беше спряган за кандидат-премиер.

В петъчното си предаване "Евродикоф" Сашо Диков съобщи, че е провел дълъг разговор с Петър Илиев, но той не пожелал да бъде цитиран, освен с думите, че не иска да коментира, докато тече проверката в Етичната комисия. По същия начин разговора е отклонил и проф. Георги Близнашки, научен ръководител на Илиев при защитата на докторантурата му.