Петър Илиев уби проектокабинета

Общество
14:00 - 09 Август 2021
27524
Петър Илиев уби проектокабинета

Кандидатът за вицепремиер и шеф на МВР в правителството на „Има такъв народ” Петър Илиев днес окончателно уби възможността този кабинет да получи подкрепа в пленарната зала. Ако до този момент името му беше доста спорно заради скандалите около него, то днес безспорно той сам отряза клона, на който седи - и той, и формацията зад него.

След телевизионната му премиера в качеството му на кандидат-министър и поведението, което демонстрира, в социалните мрежи се надигна цунами от недоумение как е възможно подобен човек да бъде нечие предложение за какъвто и да е пост. 

Политици от всички цветове в парламента изразиха искрено съмнение дали Петър Илиев е достатъчно уравновесен, за да участва в управлението на държавата, а някои директно заявиха, че е за освидетелстване. 

Сред депутатите дори плъзна версията, че телевизионното му участие тази сутрин – точно два дни преди да се гласува кабинета на Слави Трифонов – е било с преднамерената цел това правителство да не мине в пленарна зала.

„През цялото време от ИТН провокират с поведението си. А това днес беше откровен автосаботаж!”, недоумяват депутати. Ако идеята е този кабинет да не види бял свят, все още не е ясно какво точно следва по сценарий.

Ясно е обаче, че групата на ИБГНИ ще бъде пас.

Мария Капон вече обяви, че нейните хора от Единна народна партия ще гласуват против това правителство. А както знаем от няколко дни, „Изправи се БГ! Ние идваме! ще гласуват анблок  - което означава, че ИТН не може да разчита на подкрепата на техните 13 депутати. Най-вероятно подобно решение ще вземат и от „Демократична България” – особено след знаковото интервю днес.

БСП в момента обмислят своята стратегия на Изпълнително бюро, но настроенията в партията са крайно разнопосочни. Чест от червените искат да се закрепят във властта, но техни колеги умолително ги предупреждават, че това ще е чиста проба самоубийство за столетницата.

„Не можем да дадем подкрепа за един луд човек – той е като Фюрера в началото на „Mein Kampf”...(„Моята борба”)”, възкликнаха социалисти.

Евродепутатът Иво Христов пък попита риторично във Фейсбук:

„За този вътрешен министър ли ръководството на БСП ще взема “решение на подпис”? С партията, която го предлага ли има “припокриване на 90%?”

А най-прозорливите в социалните мрежи вече завъртяха в публичното пространство тематични колажи като този: