Петър Москов за проф. Габровски: Знаем се, откакто бяхме на 5 години

ГЕРБ да признаят всичките си злини, ако искат наистина да съставят кабинет, зове бившият здравен министър

Политика
16:44 - 05 Декември 2022
4123
Петър Москов за проф. Габровски: Знаем се, откакто бяхме на 5 години

Лидерът на КОД и бивш здравен министър д-р Петър Москов хареса фигурата на неврохирурга проф. Николай Габровски да застане начело на Министерския съвет като проектопремиер на ГЕРБ. Анестезиологът разказа, че двамата всъщност се познават, откакто са били малки деца. 

"Познавам Николай откакто бях на около пет години (копелета от махалата ), но това е друга история, за която не може да се говори без вино… Днес искам да говоря за отговорността на обществото към собствените му авторитети.

Да, да, знам че в едно посткомунистическо, егалитарно общество е прието авторитетите да са единствените, които носят отговорност, а обществото да не им дължи уважение. Знам също, че това е и една от причините да сме на това дередже.

Проф. Габровски е безспорно един от малкото останали неоплюти обществени авторитети. Към “употребата” на такива авторитети за политически цели, трябва да се пристъпва с прецизност и отговорност присъща на мозъчната хирургия. Защото всичко друго ще означава поредното качество, което е захвърлено в калта заради дребни игрички. А качество много не остана!", предупреди д-р Москов в пространно експозе във фейсбук профила си за защита на кандидатурата на ГЕРБ. 

И добавя, че в последните години политиците са унищожили доверието във всички политически институции, включително и в изборния процес. "Не оставиха на гражданите нито една надежда за установяване на справедлива и съобразена с интересите на България политика. Изчерпали до дъно собствения си авторитет, сега се обръщат към професионалисти с високо обществено доверие. Този жест крие огромна заплаха, но и голяма възможност", пише още медикът.

Според него в ГЕРБ това означава, че трябва да разберат, че няма човек, за когото могат да скрият безобразията, вършени от тях.

"Без незабавна, ясна собствена оценка за поведението им, Габровски ще се превърне от възможност за решение, в поредното смокиново листо за “инхаусите” и “булгартабаците” на Пеевски. За останалите, като искащи да са опозиция, това означава възможност да излязат от капана на собствената си пропаганда и да се върнат към същността си - лява или дясна, при ясно формулиран от тях дневен ред", предупреждава още Москов. 

И завършва с прочутата фраза "благородството задължава", като се обръща към проф. Габровски.