Петър Москов завършва делото на Иван Костов

Лидерът на партия КОД внася пълна лустрация на комунистите

Политика
14:05 - 21 Юли 2020
2552
Петър Москов завършва делото на Иван Костов

Едно от големите обвинения срещу бившия премиер Иван Костов, че не е извършил пълна лустрация на комунистите в трите власти на страната, е на път да отпадне чрез неговия някогашен ученик - анестезиолога Петър Москов. Лидерът на партия "КОД" внесе до шефката на Народното събрание Цвета Караянчева, лидерката на ГЕРБ в парламента д-р Даниела Дариткова и съпредседателите на Обединените партиоти, текстове за пълна лустрация в Закона за обявяване на принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност. 

Ето и част от мотивите на бившия здравен министър: 

"В несправедливия престъпен свят на Комунизма номеклатурата на БКП и ДС представляваше “елитът” на нацията. След краха на този нечовешки строй, тази „елитна“ прослойка човекомразци не беше наказана нито за престъпленията, извършени срещу собствения си народ, нито за престъпленията си според Хартата за Правата на Човека на ООН.

В последвалите десетилетия тази номеклатура се реорганизира и мина зад кулисите на публичната политика, инфилтрира новите демократични институции, включително  службите за сигурност и се превърна в онова, което днес се нарича с името “Задкулисие”. С невъзможността ни като общество да накажем десетките години престъпления, позволихме това задкулисие да се превърне в легитимен участник в разграбването на публичния ресурс на обществото, закриляно от закони, безразлични към истинското право и максимално защитаващи мними либерални ценности.

Вследствие на  политически мимикрии и ненаказани престъпни практики, този кръг хора успя да се превърне в основен фактор контролиращ банки, медии, обществени поръчки, съдебна система, вътрешна сигурност и нравствената атмосфера в българското общество. Заради острото чувство за несправедливост, мнозина загубиха вярата си в предимствата на демократичното общество и милиони напуснаха страната си. 

Целите на предложеният от КОД законопроект са откъсване на висшите партийни функционери и свързаните с тях в житейски план и по смисъла на Търговския закон лица от:

Достъп до публичен финансов ресурс, през забрана да бъдат бенефициенти по обществени поръчки на стойност над 100 000лв. за срок от 10 години от приемането на закона. 

Влияние върху съдебната власт, чрез въдеждане на допълнителни изисквания за заемането на позициите съдия, прокурор.

Влияние върху медийната среда, през забрана за спонсориране на медийни услуги или предавания от лица – бивши ръководни партийни функционери, сътрудници на ДС и свързаните с тях лица. 

В кръга на лицата, за които горните ограничения ще важат попадат, заемалите някоя от следните длъжности: член или секретар на Общински (Районен), Окръжен (Градски) комитет, член, кандидат-член, секретар или генерален секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия, член на Общинско или Окръжно дружбено ръководство, член или кандидат-член на Управителния съвет на Българския земеделски народен съюз, член или секретар на Общински (Районен), Окръжен (Градски) комитет, член, кандидат-член, секретар или първи секретар на Централния комитет на Димитровския комунистически младежки съюз, главен редактор, член на редакционната колегия или официален кореспондент в чужбина на някой от официалните печатни органи на БКП, БЗНС и ДКМС, а именно вестниците „Работническо дело“, „Земеделско знаме“ и „Народна младеж“, както и щатни и нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност. Както и съпрузите и роднините по права линия на на въпросните лица".