Петър Плагиата на Слави стана доцент!

Видният юрист ще преподава на половин работен ден в Тракийския

Политика
14:16 - 18 Юли 2023
10614
Петър Плагиата на Слави стана доцент!

Петър Радославов Илиев е назначен на длъжност "доцент" в старозагорския Тракийски университет на половин щат, съобщи онлайн изданието "За истината". Илиев стана известен, след като бе номиниран за вицепремиер и министър на вътрешните работи, за правосъден министър или дори - според някои слухове за премиер, в проектокабинета на "Има такъв народ" през 2021 г.

Юристи и преподаватели от Софийския университет "Св. Климент Охридски", в който тогава Илиев преподаваше конституционно право, сигнализираха, че юристът е изплагиатствал солидна част от монографията си от своя колежка в университета, един от най-уважаваните конституционалисти - доц. Наталия Киселова.

Потвърдено: Петър Илиев е плагиатствал от доц. д-р Наталия Киселова
Самата Киселова коментира седмица по-късно, като заяви, че е сигнализирала на администрацията на университета за близо 92-те страници, копирани от нейната дисертация. Те й казали да се разбере с него, което било неуспешно. Киселова се отказала да търси правата си по съдебен път - нямало смисъл за "300 лв. глоба".

Номинацията на Илиев обаче в крайна сметка доведе до започване на процедура от Етичната комисия на университета, която, след дълга борба да се сдобие с истинското издание (издателството допечата нова версия с премахнати десетки страници), в крайна сметка отсъди - налице е плагиатство.

"Жертвата" доц. Киселова може да е доволна - докторантурата й е преписана, но пък стана медийна звезда

И препоръча отстраняването на Илиев от университета. Той обаче напусна, преди да бъде уволнен от ректора.

Кандидат-доцент

През април тази година стана ясно, че Петър Илиев, иначе действащ адвокат (след като Софийска адвокатска колегия обяви, че е изтекла давността на нарушението му), отново се опитва да влезе в академичните среди - този път в Тракийския университет.

Илиев кандидатства в катедра "Индустриален бизнес и предприемачество" на Стопанския факултет на половин щат. Рецензиите на журито са почти изцяло положителни. Впечатление прави отличната рецензия на д-р Лъчезар Дачев, преподавател по право в Софийския университет - същият, който планираше да уволни Илиев за извършеното плагиатство.

Но и конкурсът за доцент в Тракийския университет не е напълно редовен, твърди "За истината". Факултетният съвет на ТУ е заседавал в края на май в редуциран състав. От 20-те членове, 9 са гласували "против", 10 - "за", а една бюлетина е била невалидна. Според юристи практиката на ВАС сочи тя да се отчете като "въздържал се". За да бъде успешен изборът, се изисква обикновено мнозинство - т.е. е трябвало 11 души да гласуват "за" назначението.

Въпреки това, ректорът на университета проф. Добри Ярков издава заповед, с която назначава Илиев. Пред "За истината" той коментира, че процедурата е спазена.

"Аз съм благодарен, че все пак има кандидат за мястото и мисля, че той е достоен да го заеме“, коментира ректорът пред онлайн изданието. И отбелязва, че няма проблем със становището на Етичната комисия на СУ, която установява плагиатство, защото този въпрос се решавал в съда. 

Прокуратурата разследва вече над година

Факт е, че доказан плагиат не може да стане доцент или професор в нито един български университет - това се предвижда в Закона за развитие на академичния състав. Но само ако плагиатството бъде доказано по законоустановения ред.

Дело срещу Илиев бе образувано през 2022 г. по сигнал на БОЕЦ. То е по член 172а на Наказателния кодекс, който е за нарушение на авторско право и предвижда до 5 години затвор и глоба до пет хиляди лева.

Ако прокуратата завърши разследването и успешно осъди Илиев за плагиатство, Тракийският университет ще бъде принуден да го уволни - и той никога няма да може да работи като преподавател във ВУЗ.