Петър Стоянов гост на 80-годишния юбилей на Лех Валенса

На партито са поканени и Гергана и Соломон Паси

Новини
20:14 - 18 Септември 2023
2401
Петър Стоянов гост на 80-годишния юбилей на Лех Валенса

На 29 септември президентът (1997-2002) Петър Стоянов е поканен в Гданск, Полша, на тържественото честване на 80-годишния юбилей на легендарния водач на “Солидарност” и бивш полски президент Лех Валенса и 40-годишнината от връчването на Валенса на Нобеловата награда за мир. Преди 5 г. Стоянов бе сред почетните гости и на 75-годишнината му.

В Гданск ще бъдат и председателят на “ПанЕвропа” Гергана Паси и президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси. Те ще връчат лично тазгодишната награда за европейски принос “Проф. Иван Шишманов” на Лех Валенса. Това ще е четвъртият път, в който се връчва учредената през 2017 г. награда.

Преди Гданск Петър Стоянов има други пътувания. Той замина за Ню Йорк, където ще вземе участие в събитията на редица престижни международни организации, съпътстващи Генералната асамблея на ООН.

Ще се включи в годишния форум на Глобалната инициатива на президента Клинтън, чийто член е от създаването ѝ през 2005 г. Стоянов ще присъства и на форума на международната организация “Конкордия” като член на политическия лидерски съвет, чиито членове са и бившият председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, бившият премиер на Испания Хосе Мария Аснар, Чери Блеър и др.