Петър Занев стана капитан на националите

Титулярът на ЦСКА получи най-много точки в ласуването

Спорт
20:05 - 02 Септември 2020
1315
Петър Занев стана капитан на националите

Петър Занев, който през октомври ще навърши 35 г., е новият титулярен капитан на националния отбор на България. Това стана ясно след гласуване на самите национали измежду лист с 11 имена, предоставен им от селекционера Георги Дерменджиев. На база на точките от гласуването бяха определени трима капитани.

Първи избор е Занев, втори капитан е Георги Костадинов, който на 7 септември ще навърши 30 г., трети капитан е 32-годишният Васил Божиков, който не бе пуснат от клуба му “Слован” (Братислава), след като словаците се възползваха от предоставената от ФИФА възможност клубовете да не пускат играчи в настоящия прозорец за мачове на националните отбори заради задължителния в някои държави карантинен период.

Петър Занев наследява капитанската лента от Ивелин Попов, който се оттегли от националния. Дерменджиев събра футболистите преди тренировката в сряда в “Бояна” и им съобщи резултатите от вота.

Занев, който е капитан и на ЦСКА, почти сигурно ще дебютира с лентата за България срещу Ирландия като централен защитник. Най-логична изглежда опцията компания в сърцето на отбраната да му прави Кристиан Димитров, отляво ще играе Антон Недялков, а вдясно - Сисиньо, който ще стане шестият бразилец, играл за “лъвовете”.

“Аз съм казал на играчите, че искам да променим в добра посока тяхното присъствие и присъствието на националния отбор. Искам да имат такова мислене, че да дадат сто процента, не да го използват като визитка”, заяви селекционерът на България Георги Дерменджиев преди двубоите от Лигата на нациите срещу Ирландия в четвъртък вечер в София и срещу Уелс в Кардиф на 6 септември. И добави: “Това се явява като генерална репетиция за предстоящите баражи за класиране на европейското първенство.”

Дерменджиев описа и причините, поради които Кирил Десподов не е в разширения състав, въпреки че пребори коронавируса точно в навечерието на лагерсбора. А и как се отразява заразяването на играчите. “Футболът не е като обикновените професии. Ситуацията беше такава - Кирил има COVID-19 и 14 дни не тренира. Тези дни карантина у дома са фатални заради подготовката, защото той трябва да започне почти от начало.

"Дори да оздравее, няма как да покаже това, което може. Момчетата трябва да се пазят страшно много, независимо от тежестта на заболяването. Видяхте, че в българското първенство отборите с COVID-19 забуксуваха. Отделно има и определени рестрикции - за да пътува Кирил за Уелс, трябва допълнителна документация, разрешения, за да дойде и е много сложно”, разясни Дерменджиев. Всички PCR тестове в националния отбор преди мача с Ирландия са отрицателни.

Треньорът разшири и темата с кадровите проблеми извън спирането на Васил Божиков и липсата на Десподов: “Георги Терзиев и Вандерсон са контузени. Ивелин Попов вече го няма, Пламен Илиев също го няма, но това са избраните момчета и аз вярвам в тях.”