Пети сме по инфлация в ЕС

Инвазията в Украйна влоши още повече глобалните вериги за доставки и доведе до поскъпване на енергийните ресурси

Новини
14:35 - 17 Юни 2022
2504
Пети сме по инфлация в ЕС

Инфлацията в Европейския съюз ЕС през май отбелязва нов рекорд и достига до 8,8 процента на годишна база, информира Евростат. Само в еврозоната инфлацията е 8,1 на сто.

Руската военна инвазия в Украйна влоши още повече глобалните вериги за доставки и доведе до поскъпване на енергийните ресурси и на стоките, отчитат от европейската статистическа служба.

При 14 страни от ЕС инфлацията през май е по-висока на годишна база от средното равнище за целия Европейски съюз. Най-високото ѝ ниво е отчетено в Естония (20,1 процента). Следват Литва (18,5 процента) и Латвия (16,8 процента). България е на пето място сред страните от ЕС по-поскъпване на живота - 13,4 процента на годишна база. Данните са според хармонизирания индекс на потребителските цени (HICP). Националната ни статистика отчете в сряда ускоряване на годишната инфлация до 15,6% през май.

При 13 държави от ЕС инфлацията през май е равна или по-ниска на годишна база от средното равнище за целия Европейски съюз (8,8 процента). Най-ниското ѝ ниво е отчетено в Малта (5,8 процента) и Франция (5,8 процента). Следват Финландия (7,1 процента) и Италия (7,3 процента).