Петиция за отмяна на Брекзит събра над един милион подписи

Сървърите на кампания многократно блокираха през деня

Новини
18:25 - 21 Март 2019
2622
Петиция за отмяна на Брекзит събра над един милион подписи

Повече от един милион души подписаха днес петиция, поместена на сайта на британския парламент, с искане правителството да оттегли заявлението си за излизане от Европейския съюз и да остане в блока.

Само за няколко минути петицията събра хиляди подписи, след като снощи министър-председателката Тереза Мей направи телевизионно обръщение. Тя упрекна законодателите, че не са успели да се споразумеят по стратегия за Брекзит и призова парламента да направи окончателен избор. “Крайно време е да вземем решение", каза Мей на британците.

Говорител на камарата на общините каза, че парламентарният сайт се е сблъскал с “технически проблеми”, заради значителното и продължително натоварване на системата”. Сървърите многократно блокираха през деня заради огромния интерес. В определени моменти всяка секунда са се опитвали по 2000 човека да дадат своя вот за отмяна на Брекзит.

Петицията бързо надхвърли 100 000 подписа, нужни, за да бъде проведен дебат в парламента.

Инициатор на петицията е Маргарет Ан Георгиаду. “За много хора е сега или никога”, обясни тя пред Би Би Си. Георгиаду каза, че след референдума през юни 2016 г., на който 52% се обявиха за напускане, гласът на привържениците на оставането в ЕС е бил заглушен, а те са били пренебрегнати.

Петицията “За отмяна на член 50 и оставане в ЕС” е била подписана от над 1 000 000 души до 15 ч.