Петима мигранти се удавиха край Тунис, други петима се издирват

Свят
19:26 - 07 Януари 2023
1341
Петима мигранти се удавиха край Тунис, други петима се издирват

Петима мигранти от Субсахарска Африка се удавиха, а други петима са в неизвестност, след като лодката им потъна край Тунис на път за Европа, съобщиха властите в събота. Тунизийската брегова охрана е спасила около 20 други от Средиземно море, според Фаузи Масмуди, областен прокурор от пристанищния град Сфакс.

Лодките продължават да претърсват водите край Сфакс за още оцелели, добави Масмуди. Части на тунизийското крайбрежие се намират на по-малко от 150 километра от италианския остров Лампедуза, което ги прави предпочитана отправна точка за мигранти, готови да рискуват с опасното морско прекосяване. Над 23 500 мигранти от различни националности са били заловени край Тунис между януари и септември миналата година, според групата за права FTDES, която проследява проблемите с миграцията. Над 500 души са загинали или изчезнали в морето през същия период, се казва в съобщение на групата.

Бреговата охрана е под натиск да спре потока, но няма средства за това, твърдят тунизийските власти. Централния средиземноморски маршрут, който включва и съседна Либия, е най-смъртоносният миграционен път в света.