Пeтима мигранти се удавиха в Егейско море

Опитали се да стигнат до Гърция с гумена лодка

Новини
20:36 - 11 Март 2023
1689
Пeтима мигранти се удавиха в Егейско море

Петима мигранти се удавиха в Егейско море край югозападния бряг на Турция, след като се опитали да стигнат до Гърция с гумена лодка, съобщиха от турската брегова охрана, предаде БГНЕС.

„Единадесет мигранти (10 възрастни и едно дете) бяха спасени. Бяха открити и телата на петима“, се казва в изявление на бреговата охрана.

Трагедията се е разиграла в събота край град Дидим, във водите на турската провинция Айдън. Във видео, разпространено от турската брегова охрана, се вижда как мигранти в сива надуваема лодка махат, докато лодката им се люлее в бурното море.

Петима оцелели мигранти са успели да стигнат до гръцкия остров Фармакониси на 10 километра от турския бряг, съобщи гръцката брегова охрана. Според разказ на свидетел от гръцката брегова охрана, на борда на лодката, когато е отплавала, е имало 31 души.

Смъртните случаи в Егейско море са често срещани, мигрантите се качват на импровизирани лодки дори при бурно море. Жена и четири деца загинаха в същия район в началото на февруари, след като надуваемата им лодка потъна. От 2014 г. 2269 души са се удавили в източното Средиземноморие според Международната организация по миграцията.