Петима получават шанс за живот при две донорски ситуации

Топ
12:15 - 29 Септември 2024
1278
Петима получават шанс за живот при две донорски ситуации

В рамките на 24 часа две донорски ситуации предоставиха възможност за живот на петима души, според информация от Кампанията за подкрепа на донорството и трансплантацията „Да. За живот".

Първата ситуация, в която 56-годишен мъж стана донор, беше реализирана в УМБАЛ Свети Георги в Пловдив, след като близките му дадоха съгласието си. Донорството беше координирано от д-р Димитър Казаков. В Военномедицинска академия (ВМА) екип, ръководен от проф. Никола Владов, извърши 6-часова чернодробна трансплантация на 45-годишен мъж, който в момента е стабилен и адекватен.

Двете бъбреци на донора бяха трансплантирани успешно на две жени на 41 и 42 години в Университетска болница „Лозенец", под ръководството на д-р Борил Петров и д-р Катина Стойчева. Операциите преминаха успешно и пациентките също са в стабилно състояние, според информация от УМБАЛ „Лозенец".

Сърцето на донора първоначално беше предложено на българските лекари, но без подходящи реципиенти, то беше обявено в платформата #FOEDUS за трансграничен обмен на органи. Въпреки че в Румъния също не намериха подходящ реципиент, медиците от Унгария успяха да вземат сърцето, за да го трансплантират на нуждаещ се пациент в тяхната страна.

Също в рамките на 24 часа, в УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив беше реализирана друга донорска ситуация, но поради сериозни медицински причини, органите не бяха подходящи за трансплантация у нас. Те също бяха обявени във FOEDUS, а днес екип от Хамбург ще вземе черния дроб на 61-годишния донор.