Петима са кандидатите за санитарската заплата от 3 бона в "Пирогов"

Желаещите трябва да са изкарали коронавируса и да са под 60 г., обясни шефът на болницата проф. Асен Балтов

Здраве
20:57 - 28 Ноември 2020
7737
Петима са кандидатите за санитарската заплата от 3 бона в "Пирогов"

„Очакваме да намалеят случаите на новозаразените в следващите 10 дни, а случаите на тези, които боледуват тежко и на тези, които за съжаление губят своите животи - в рамките на 3 седмици”, заяви директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов в предаването „Карай направо”.

Проф. Балтов не смята, че мерките са закъснели. Той е уверен, че през следващите 2 седмици хората ще разберат необходимостта от мерките и ще усетят ефекта им.

„Здравната система има нужда точно от това – глътка въздух. Да се види, че когато се спазват мерките, това дава добро отражение и намалява броя на заразените. Това е начинът да се спасим и да изчакаме ваксината”. Според него причината за острата реакция на част от хората срещу частичното затваряне е споменът за паниката и страха през пролетта.

„Строгите мерки, които бяха възприети от март месец, които спасиха много човешки животи, искам да го подчертая това, доведоха до едно сериозно затваряне и повлияване на психическото здраве на много хора. След това имахме едно прекрасно лято и всички отидоха на море и направиха своята почивка. Естествено, на никой не му се иска да се върнат същите мерки, които бяха тогава. Всеки знае, че може да бъде спестено това”, смята той.

Балтов обясни, че в „Пирогов” се търсят санитари, тъй като има лек недостиг. Причината за него е в разболяването на голяма част от служителите. Сред изискванията за кандидат-санитарите е те да са изкарали коронавируса, да имат антитела, да са пълнолетни и под 60 години. Те ще трябва да спазват и т.нар. „пироговски график” – да дават 12-часови смени.

„Откакто сме обявили, че търсим санитари, мога да обявя, че има 5-6 човека, които са готови да заемат тази позиция”, добави проф. Балтов.