Петима убити при сблъсъци между хиндуисти и мюсюлмани в Индия

Свят
12:21 - 01 Август 2023
1435
Петима убити при сблъсъци между хиндуисти и мюсюлмани в Индия

Най-малко петима души, включително двама полицаи, са били убити при сблъсъци между xиндуисти и мюсюлмани, които избухнахали в понеделник на около 50 км (30 мили) южно от столицата Ню Делхи, съобщиха полицейски служители пред Ройтерс.

Насилието избухнало, след като хиндуистка религиозна процесия преминала през доминирания от мюсюлмани регион Нух в щата Харяна, казаха служители. До вечерта насилието се разпространи в съседния Гуруграм, където е била подпалена джамия, убивайки духовника и ранявайки друг човек.

Гуруграм, известен преди като Гургаон, граничи с Ню Делхи и се превърна в бизнес център на страната, в който се помещават няколко мултинационални компании.

Служители от местната администрация в Нух казаха, че разследват причината за безредиците. Представители на местните власти от Нух и Гуруграм се срещнаха с представители на хиндуистките и мюсюлманските общности във вторник, за да призоват за спокойствие.

"Процесията трябваше да премине от един храм в друг, но избухнаха сблъсъци между две групи по пътя, което доведе до смъртта на четирима души", каза Кришан Кумар, говорител на полицията в Нух, пред Ройтерс.

Двама от загиналите са били членове на вътрешната гвардия, доброволна сила, която помага на полицията да контролира гражданските безредици, обясни Кумар.

Други 60 души, включително 10 полицаи, са били ранени при сблъсъците, съобщиха местни власти.

"Нападателите (които подпалиха джамията) бяха идентифицирани и няколи от тях заловени", каза полицията в Гуруграм в изявление във вторник, добавяйки, че сигурността около местата за поклонение също е затегната.

Главният министър на Харяна Манохар Лал Хатар в публикация в платформата за съобщения X, известна преди като Twitter, също осъди инцидента в Нух, където са наложени заповеди за полицейски час, интернетът е спрян и са разположени допълнителни сили за сигурност.