Петков: Българинът е дал над половин милиард за тишината на прокуратурата

Абсурд е обвинението да не разпита свидетел за корупция по високите етажи, отсъди премиерът

Топ
17:22 - 21 Март 2022
1900
Петков: Българинът е дал над половин милиард за тишината на прокуратурата

Българският данъкоплатец е платил над половин милиард лева за тишината на прокуратурата. Това заяви премиерът Кирил Петков в град Комотини след инспекцията си на строителството на газовата връзка с Гърция.. Според него е абсурдно прокуратура, която има възможност да разпита свидетел за корупция по високите етажи, да не го е направила досега и да не е образувала досъдебно производство.

Факт е че половин милиард от нашите пари са изтекли заради готовността на някои хора да приемат подкуп от 60 милиона лева, ако е вярно всичко това, каза още премиерът. Той каза, че причината да свидетелства срещу Борисов, Горанов и Арнаудова е последният доклад на АДФИ, който, според премиера, показва нисък контрол и възможна злоупотреба с евросредства. Информация, която според министър председателя, ако достигне до тримата задържани в четвъртък, би била повод те да опитат да унищожат документи.

Европарите са концентрирани в малък брой фирми и някой не си е свършил работата и едновременно с това има един човек, който се опитва по всички начини да каже - аз корумпирах тези хора.

По повод 10-те руски шпиони, които България изгони, премиерът заяви, че информацията за тях е дошла от разработки на българските служби.

"Няма нито един случаен изгонен. За всички тези хора има доста конкретика“, каза премиерът. Според него всички хибридни атаки се управляват и менажират от точно тези шпиони.

За скандала с предоставени от "Аркад" коли премиерът заяви, че започва проверка и автомобилите ще бъдат върнати.