Петков бистри въвеждането на еврото с министрите

ИТН скочи заради галопиращата инфлация и липсата на национален консенсус

Политика
12:51 - 27 Май 2022
2183
Петков бистри въвеждането на еврото с министрите

Приемането на националния план за въвеждане на еврото в България, предвиждащ влизане на страната ни в еврозоната от 1 януари 2024 г., е акцент на днешното заседание на Министерския съвет. Това обяви премиерът Кирил Петков, според когото това е важна отправна точка за развитието на България. 

Министър-председателят поздрави МОН за няколко „много добри мерки”, предложени за днешното заседание.

Сред тях са подпомагане на деца с изявени дарби, увеличаване на докторантските стипендии - до 750 лв., както и допълнителни средства за конструкция на детски градини, ясли и училища и 30 млн. за инвестиране в деца от уязвими групи.

По-рано проваленият кандидат за шеф на БНБ и депутат от ИТН Любомир Каримански възбуди отново критиките към кабинета заради плана въвеждането на еврото да се случи от 1 януари 2024 г. 

Националният план за приемането на еврото в България отново е в дневния ред на Министерския съвет, въпреки липсата на анализ. Това посочи по време на брифинг в парламента той. 

Каримански заяви, че въпросната точка фигурира в дневния ред на Министерския съвет, въпреки договорките на двата експертни коалиционни съвета за предварителен анализ на ползите от въвеждането на еврото, рисковете и датата за въвеждането му 1 януари 2024 г. Председателят на бюджетната комисия в парламента отбеляза, че това, което прави впечатление, е че в прессъобщението за дневния ред на заседанието на правителството, предназначено за медиите, въпросната точка липсва.

Каримански припомни, че на двата коалиционни експертни съвета, ние се договорихме преди да влиза тази точка да имаме анализ на ефектите от въвеждането на единната европейска валута.

"Този анализ трябваше да бъде изготвен между Министерството на финансите и Българската народна банка и съответно трябваше да включва основните промени, ползи, разходи и всички предизвикателства, които стоят пред страната ни за въвеждане на еврото в България", посочи депутатът.

По думите му преди да има такъв подробен анализ, така както е било записано и в коалиционното споразумение, не би трябвало да се приема техническият и оперативен план за въвеждане на еврото.