Петков бистрил газа от САЩ и войната с вицето на Блинкен

Пресслужбата на премиера подчерта дебело срещите му на високо равнище с американските политици

Политика
20:30 - 18 Май 2022
2497
Петков бистрил газа от САЩ и войната с вицето на Блинкен

Премиерът Кирил Петков се срещна с помощник-държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид, която днес и утре е на посещение в България.

Двамата обсъдиха двустранно сътрудничество в сферата на сигурността, единния отговор на НАТО срещу войната на Русия в Украйна, общите енергийни проекти, както и мерки за справяне с корупцията.

Днешният разговор е продължение на поредицата от срещи на високо ниво между Съединените щати и България, след като миналата седмица премиерът Петков посети Вашингтон, където се срещна с вицепрезидента на САЩ Камала Харис, държавния секретар Антъни Блинкен, председателя на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси, съветникът по национална сигурност в Белия дом Джейк Съливан и заместник-държавния секретар по политически въпроси в Държавния департамент Виктория Нюланд. 

И Пелоси, и Нюланд са твърди поддръжници на Украйна. Според шефката на Конгреса Киев трябва да излезе от войната победител. Нюланд пък се опасява от намерения на Москва да се домогне до патогени, излседвани в лаборатории в Украйна. 

Думите й бяха извадени от контекста в началото на военния конфликт, като признанение уж, че САЩ контролирали лабораториите като обекти за разработване на биологично оръжие. Истината е, че Вашингтон спонсорира украинците за различни научни разработки, подобно на българските в НЦЗПБ и БАН.