Петков и Мицотакис откриха интерконектора

Реално се очаква в следващия месец азерският газ вече да потече

Свят
13:13 - 08 Юли 2022
2435
Петков и Мицотакис откриха интерконектора

Премиерите на България и Гърция Кирил Петков и Кириакос Мицотакис се включиха в откриването на Междусистемната газова връзка Гърция - България.

Интерконекторът ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп на страната ни до Южния газов коридор и до нови източници на природен газ. 

„Завъртяхме крана. Вече в тези тръби има газ, налягането е високо. И очакваме последните няколко стъпки със софтуерния контрол. Всичко е инсталирано и готово. Чакаме Акт 16 да бъде приготвен и реално очаквам в края на следващия месец или началото на август азерският газ вече да тече”, каза Петков.

„Това, което откриваме сега тук, не е просто един газопровод, транспортиращ природен газ, а важен енергиен мост, който ще обедини географския юг със севера, като първоначално ще сближи Гърция с България, Атина със София“, заяви Мицотакис, като добави, че важността на газопровода за двете страни проличава и от присъствието в Комотини днес на българския премиер Кирил Петков.

На церемонията присъства и енергийният министър на Азербайджан.

Газовият интерконектор с България е един от най-бавените - с повече от десетилетие - проекти по времето на правителствата на Бойко Борисов. С капацитет 3 млрд. куб. м годишно (приблизително колкото е потреблението в България) той е смятан за основно трасе за внос на азербайджански газ, но също така и на доставки с кораби на втечнен газ от САЩ или от страните от Персийския залив.

Капацитетът му може да се увеличи до 5 млрд. куб. м, т.е. съоръжението да има регионално значение с транзитни доставки основно до Румъния, но и за Северна Македония.