Петков пред "Катимерини": До 12 месеца сме готови с решение за ядрения проект

Тесните връзки между България и Русия нямат отношение към "абсолютизма на Путин", заявява премиерът

Топ
13:19 - 21 Март 2022
2784
Петков пред "Катимерини": До 12 месеца сме готови с решение за ядрения проект

Атина и София засилват оборотите на двустранното сътрудничество за освобождаване от зависимостта от руския природен газ. Това заявява в ексклузивно интервю премиерът Кирил Петков пред вестник „Катимерини“.

Относно сценария за нова ядрена мощност в България, която ще снабдява с енергия и Гърция, той подчертава, че неговата страна вече обмисля кандидат-доставчици и пристъпва към проучване на целесъобразността на проекта, така че да излезе с предложение до 12 месеца. Премиерът обяснява защо България няма да последва евентуално решение на ЕС за налагане на ембарго на Газпром, отговаря с категоричен тон на апела на Москва за изтегляне на натовските войски от България и подчертава, че тесните връзки между България и Русия нямат отношение към „абсолютизма на Путин“.

За войната в Украйна, Петков заяви: „Това е агресивно военно действие в ущърб на съседна държава. Статистиката ме натъжава: над 700 души мирно население, 50 деца и до 6000 души украински войници са изгубили живота си. Тъжен е и фактът, че 11 000 руски войници са загинали заради действията на Путин, които са лишени от логика. Всички тези хора са принесени в жертва пред олтара на имперските амбиции на един абсолютистичен владетел, който е отишъл твърде далеч. Затова и особено се радвам, че всички в Европа заговаряме с един глас и казваме, че това не може да остане безнаказано. Поне с икономически санкции, ние сме взели силни мерки. Не можем да си позволим военни ходове, тъй като това би довело до световна война. Но при всички положения подкрепяме украинския народ. На сто процента.”

Петков обяснява, че България изпраща хуманитарна помощ и отваряме границата си за бежанци – вече имаме повече от 17 000 души в България. „Гласуваме твърдо за всички рестриктивни мерки, прилагани от ЕС. Подкрепяме нашите партньори в НАТО в рамките на военното присъствие на Алианса в Източна Европа. Наистина България има тесни връзки с народа и културата на Русия. Но ние правим разлика между този факт и днешния абсолютистичен режим в Русия – режима на Путин. И трябва да отбележим, че става дума за война между братя, една славянска нация срещу друга славянска нация.”, казва премиерът.

За настояването на Москва, войските на НАТО да се изтеглят от България и Румъния, Петков заявява: „ Обявявам се изцяло против. Не ми харесва идеята който и да било да ни казва какво трябва и какво не трябва да правим. Ние сме независима държава и сами правим избора си. И не мисля, че може да съществуват два типа държави в НАТО, държави с армия и държави без армия. Това е провокация от