Петков призна: Захранваме с лукойлски дизел украинската армия

Голяма част от снарядите за Киев са родно производство, обяви за пръв път експремиерът и лидер на ПП

Свят
21:22 - 17 Януари 2023
6771
Петков призна: Захранваме с лукойлски дизел украинската армия

Ако един голям процент - до 40%, от дизела в Украйна е българско производство, така сме помагали и на Украйна, защото те без гориво не могат да водят тази война. Разкритието най-сетне дойде от експремиера Кирил Петков. От месеци се говори, че действителната причина за исканата (и получена) дерогация от ЕК за вноса на руски петрол за България, функционираща от 5 декември м.г., е за да може България да изнася нафта за нуждите на Въоръжените сили на Украйна. 

"Президентът Зеленски благодари много на нашето правителство, в последните дни на кабинета получих лично обаждане от него. И той каза: "България беше основополагаща сила в подкрепата на Украйна в много важни моменти на войната, особено в началото", обяви пред ТВ1 съпредседателят на "Продължаваме промяната". 
 
"Голяма част от дизела в Украйна реално идваше от България.

Също така, въпреки че нямаше директен износ, през Полша, Румъния, САЩ и Великобритания голяма част от снарядите в Украйна бяха българско производство.

Да, не можем да кажем, че ние ги изнесохме там, но доставките, които отидоха там, бяха ключови за войната", добави още бившият премиер.