Петков реже лентичката на терминала за втечнен газ в Гърция (НА ЖИВО)

Икономическият шантаж на Кремъл е обречен, отсече премиерът

Свят
13:32 - 03 Май 2022
1594
Петков реже лентичката на терминала за втечнен газ в Гърция (НА ЖИВО)

Премиерът Кирил Петков и гръцкият му колега Кириакос Мицотакис откриват терминала за втечнен газ като част от големия процес по диверсификация на доставките на синьо гориво към Балканите и Европа. Там е и шефът на Евросъвета Шарл Мишел, който щедро похвали двамата лидери за положените усилия за осигуряването на европейската енергийна система. 

"Koгато успеем да осъществим всички наши проекти заедно, Балканите ще постигнат толкова много повече. Можем да сме двигател за европейската енергетика", отбеляза Кирил Петков. И заяви, че този проект е доказателство за това, че силата на Европа е в единството й. 

И бе категоричен: "Икономическият шантаж на Кремъл няма да успее", по повод спирането на газовите доставки за България след отказа на страната да ги плаща в рубли по указа на руския президент Владимир Путин. 

Tам, по покана на Мицотакис, е и сръбският президент Александър Вучич, който едва наскоро надигна глас срещу войната в Украйна и лично срещу Путин, след като в своя реч шефът на Кремъл сравни "независимостта на Косово" с обособяването на ДНР и ЛНР. 

Очаквайте подробности!