Петков ще посети Азербайджан , за да договаря допълнителни количества газ

Правителството отпусна средства за хотелиерите, приютили украински бежанци

Новини
18:51 - 20 Юли 2022
2453
Петков ще посети Азербайджан, за да договаря допълнителни количества газ

Премиерът в оставка Кирил Петков коментира днес  вчерашното решение на Върховния административен съд да върне на частна фирмата "Евролаб" помещенията ѝ на граничния пункт "Kaпитaн Aндpeeвo". Според него това е пример за необходимостта от съдебна реформа: 

"То това, за да се се случи, трябва да имаме едно наистина свободно мнозинство. Това, че частната лаборатория на "Капитан Андреево" ще бъде потенциално върната от втората инстанция - реално ВАС отменява решението на първоинстанционния съд, означава, че най-вероятно държавата може и има голям риск да се лиши и от 50 милиона приход на година", коментира премиерът в оставка.

Юристите на земеделското министерство все още не са се запознали с решението на Върховния административен съд за фирмата "Евролаб". Това заяви зам.-министърът на земеделието Иван Христанов. По думите му решението ще бъде обжалвано при възможност.

Кирил Петков коментира и информацията, че Комисията за енергийно и водно регулиране изисква спешно информация от "Булгаргаз" за мерките за предотвратяване на криза с газовите доставки: 

"В цяла Европа газовата криза е факт. Така наречените ремонтни дейности на "Газпром" спряха подаването на основни газови пазари, включително и Германия, така че това, което аз смятам да направя следващите няколко дни – да пътувам към Азербайджан, ще имам среща с президента Алиев, за да продължим дискусиите по темата за увеличаване на газовото подаване от тях. Ние сме една от трите държави в Европейския съюз, които реално имат достъп до този евтин и сигурен ресурс на газ".

По-късно днес от правителствената пресслужба съобщиха, че Кирил Петков ще бъде на посещение в Баку на 21 и 22 юли, където  ще проведе среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

ЕК предлага страните от ЕС да намалят потреблението на газ с 15% до март догодина
МВФ предупреждава за тежка рецесия в цяла Европа в случай на руско газово ембарго 

Правителството отпусна средства за хотелиерите, приютили украински бежанци, съобщи още след края на правителственото заседание премиерът в оставка: "79 милиона бяха гласувани днес - да се платят абсолютно всички сметки, за хотелиерите до края на май, всички тези средства са от европейските програми. Това са европейски пари за българските хотелиери по програмата "Украински бежанци".