Петков вече е №2 по възраст в света, Иванков - в челото на голмайсторите с ръкавици (ВИДЕО)

Унгарски вратар застрашава позицията на ветерана от Славия

Новини
23:03 - 24 Октомври 2023
6104
Петков вече е №2 по възраст в света, Иванков - в челото на голмайсторите с ръкавици (ВИДЕО)

Ветеранът Георги Петков подобри собствения си рекорд за най-възрастен футболист в Първа лига. Неделното драматично включване на вратаря на Славия при визитата на Хебър му осигури две постижения. Той взе участие на 47 години и 224 дни, а преди това той бе играл на 47 години и 27 дни при загубата на Славия с 0:2 от ЦСКА на 9 април 2023 г.

Освен това Петков вече официално е вторият по възраст играещ професионален футболист в света през настоящия сезон. На първо място продължава да е славният японски ветеран Казуйоши Миура, който през този сезон е записал само един мач за португалския втородивизионен Оливейрензе, но и това му е достатъчно за постижението. Халфът влезе в игра в 90-ата минута при победата с 2:1 в гостуването срещу Вилавердензе на 20 август. Тогава Миура бе на 56 години и 177 дни.

Всъщност, и появата на Георги Петков срещу Хебър е за броени минути. Той замени в четвъртата минута на добавеното време вратаря Николай Кръстев при отсъдена дузпа в полза на домакините и дори спаси удара на Георги Вълчев, но след преразглеждане с VAR, бе установено, че Петков е излязъл пред голлинията преди нанасянето на шута. При повторното изпълнение Вълчев вкара наказателния удар и донесе на Хебър победа с 1:0.

В момента Георги Петков е и най-възрастният играещ вратар в света на професионално ниво. Не е изключено обаче това му постижение, а и позицията му на №2 по възраст в света да бъдат подобрени от унгареца Геза Тури, който е треньор на вратарите на фарьорския КИ (Клаксвайк), но понякога се появява на пейката като резерва. Той обаче не е играл от 14 май тази година, когато отне постижението на Петков за миналия сезон, влизайки на 49 г. и 64 дни при победата с 1:0 над ХБ (Торшавн).

Друг наш български вратар - Димитър Иванков, продължава да има запазено място в класацията на най-резултатните вратари. Юношата на Левски в продължение на 12 години е част от националния ни отбор, като своя рекорд (42 гола) поставя в официални мачове от дузпи. Това го прави и най-резултатния европейски страж в историята на футбола.

Редица велики състезатели са стартирали своята кариера на една позиция, а в последствие реализирали и показали своя талант на съвсем друга. Взаимозаменяемостта и възможността за ротация в един отбор са силно ценени и полезни в колективните спортове.

Предлагаме ви Топ 5 най-резултатните вратари в историята на футбола:

№5 Рене Игита

Под №5 се нарежда един от най-добрите и атрактивни футболисти - колумбиецът Рене Игита, който освен със своето изпълнение "Ударът на скорпиона" се прославя и с броя попадения отбелязани в противниковата врата! Високата му техничност, скорост и стил на игра го нареждат под №8 в класацията за най-добрите вратари в Южна Америка. В продължение на 12 години е национален състезател и майстор на дузпи и преки свободни удари. В чест на 25-та годишнина от грандиозното му изпълнение срещу Англия, мексиканския бранд за вратарска екипировка Rinat създава нов професионален модел вратарски ръкавици - лимитирана серия, съдържащ негов автограф и символика. Кариерата на Игита продължава до 44 годишна възраст, през която отбелязва 43 попадения.

№4 Джони Вегас Фернандес

Следващият в този вълнуващ списък е вратар от Перу. Фернандес отбелязва 45 гола по време на 13-годишната си кариера. Освен че допринася от наказателни удари, той вкарва и игра. През цялата си кариера Фернандес играе предимно за перуански клубове. Интересно е да се отбележи, че по време на 13-те си години като играч той прави 14 трансфера, преди да се оттегли през 2017 г.

№3 Хорхе Кампос

Освен със своите 46 гола в противниковата врата, Хорхе Кампос, който е и голям приятел на Христо Стоичков, се прославя и с атрактивния дизайн на екипите си. Именно те му носят прякора Папагала. Високият едва 168 см вратар, противно на всички очаквания, успява да се реализира като един от най-успешните мексикански представители на тази позиция, превъплъщавайки се и в голова машина. Най-красивият отбелязан гол, от излязъл в атака вратар, със сигурност е неговият - странична ножица по време на двубоя между Атланта (Канкуна) и Круз Азул. Талантът му не остава незабележим - Световните първенства през 1994 г. и 1998 г. му дават възможността да представи своята интерпретация на футболната игра и да засенчи редица европейски звезди.

№2 Хосе Луис Чилаверт

Парагваецът е отличен три пъти с приза за най-добър вратар на планетата. Майсторът на дузпите и преките свободни удари го нареждат и в тази класация, не особено характерна за позицията му. Високият му темперамент и ексцентричност, му донасят и редица наказания на терена, но това не му пречи да отбележи 67 гола! А защо не и хеттрик, който го прави единственият вратар, успял да отбележи три попадения в рамките на един мач.

№1 Роджерио Сени

Бразилецът Роджерио Сени съвсем заслужено се нарежда на първа позиция. Цялата си футболна кариера развива в родния му Сао Пауло, за който бележи 131 попадения. През 2005 година поставя личен рекорд, като успява да наниже 21 гола, с които редица полеви играчи не могат да добавят към сметката си. Интересен факт е, че отборът му никога не е губил мач, в който Сени е отбелязал. Кариерата му е белязана от още няколко феноменални постижения, а именно: рекорд за най-много мачове в бразилското футболно първенство, играчът на Сао Пауло е и с най-много изиграни мачове за отбора, както и първият вратар вкарал гол в турнир, организиран от ФИФА.