Петков за ВМЗ "Сопот": Не заплашваме работните места

Актуални новини
13:40 - 05 Август 2021
1793
Петков за ВМЗ "Сопот": Не заплашваме работните места

Решението за прибиране на печалбата от дейността на държавните дружества за миналата година в бюджета не заплашва никакви работни места във ВМЗ и няма връзка с военния завод. Ние просто прибираме свободния кеш на ДКК.

Това обясни в кулоарите на парламента служебният министър на икономиката Кирил Петков.

По-рано през деня трима депутати от ГЕРБ атакуваха решението на служебното правителство да прибере в бюджета дивидентите за държавата от печалбата на ДКК за миналата година. Те се мотивираха с това, че досегашната практика дивидентът да се преотстъпва е спестило на ВМЗ Сопот и на „Авионамс“ към 84 млн. лв.

Петков обаче заяви, че реално са взети свободни пари на ДКК, защото оттам са изтекли стотици милиони левове за ремонт на язовирите, които така и не са направени.

„Решихме че нямат нужда да имат свободен ресурс, след като го харчат така, защото не можем да си го позволим. Това няма нищо общо с ВМЗ. Ние им взимаме свободния кеш, така че да не могат да харчат както си искат“, заяви Петков.

Взехме още едно решение - ББР да преразгледа своите гаранционни програми към бизнеса. Това е сменяне на условията на съществуващата програма на ББР, която ще е в пълно съответствие с Плана за възстановяване. Преди обезпеченията бяха до 50% ние ги направихме без обезпечение, но е важно да се каже, че банките ще поемат до 50% от риска, каза още Петков.