Петков заведе Урсула в Софийския университет

Във ВУЗ-а двамата се запознаха с проекти на иновативни български фирми

Икономика
13:56 - 07 Април 2022
2709
Петков заведе Урсула в Софийския университет

Премиерът Кирил Петков и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен посетиха Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който е един от бенефициентите по Плана за възстановяване и устойчивост.

Във висшето училище двамата се запознаха с проекти на иновативни български фирми, които са добри примери за стартиращи високотехнологични стартъпи.

По линия на Механизма за възстановяване и устойчивост ще се окаже помощ на страната ни да развие изследователски университети, които ще помагат за установяване на силна връзка между науката и бизнеса. Модернизацията на висшите училища ще допринесе за засилване на иновациите и на технологичното развитие на България.

ЕндуроСат е българска ĸoмпaния в cфepaтa нa ĸocмичecĸaтa индycтpия. Има над 100 служители и cи пapтниpa cъc ЅрасеХ, НАСА и Европейската космическа агенция. Разполага с над 300 системи в орбита.

Дронамикс" е технологичен стартъп, който работи по създаването на безпилотни самолети за доставки на товари. Българската компания е разработила собствен дрон, като крайната й цел е да улесни логистиката и начина на пренасяне на товари.

Българската финансово-технологична компания Пейхоук е първата стартираща фирма, оценена от инвеститори на над 1 млрд. долара. Пейхоук предоставя фирмени дебитни карти и платформа за управление на разходи в над 30 държави.