Петкова обеща на САЩ да намалим наполовина руския газ

До края на годината 50% от потреблението на синьото гориво ще бъде диверсифицирано

Топ
14:20 - 28 Януари 2020
3120
Петкова обеща на САЩ да намалим наполовина руския газ

50% от потреблението на природен газ в страната ще бъде диверсифицирано до края на годината. Това обеща по време на визитата си във Вашингтон министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

В момента използваният у нас природен газ е почти 100% руски. Разнообразяването на доставките с 50% може да се случи, само след като е готова газовата връзка с Гърция. А тя по план трябва да влезе в експлоатация до края на тази година. По нея в страната ни ще влизат американски и азербайджански газ. 

Обещаната от Петкова в САЩ диверсификацията означава, че страната ни трябва да намали потреблението на руски газ с 50% още тази година, въпреки че договорът ни с "Газпром експорт" приключва през 2022 г.

За да изпълни обещанието си, страната ни ще трябва да внася 1.5 млрд. куб. метра различен от руския газ, но да продължи да плаща за него. 

Съгласно договора с руснаците по условието "take or pay", компанията е длъжна да заплаща поръчани, но невзети количества газ.

Чрез тази клауза България ще може да получи оставащите руски доставки, след като изтече договорът 2022 г. и през следващите две години да получава 50% различен от руския газ. 

В тази връзка днес в Хюстън българските енергийни компании ще се срещнат с производители на втечнен природен газ, за да обсъдят възможностите за разширяване на сътрудничество в тази област.