Петкова призова да плащаме тока и парно онлайн

Енергийният сектор е стабилен, увери министърът

Новини
16:35 - 30 Март 2020
1956
Петкова призова да плащаме тока и парно онлайн

Eнергийният сектор е финансово стабилен, увери министърът на енергетиката Теменужка Петкова. "Ситуацията, в която се намираме, наистина е извънредна - всеки един от секторите в икономиката е под натиск", заяви тя с обещавие да се осигури комфорта на хората, докато стоят по домовете си. 

По думите й всеки един авариен ремонт ще бъде завършен, а плановите ремонти, които търпят отлагане, ще бъдат отсрочени.

Въведохме със закон собствениците на енергийна инфраструктура да правят проверки, каза още тя, като уточни, че 7-дневният срок за тази задача приключва утре.

Енергийният министър припомни, че сметките могат да бъдат плащани онлайн, а дългото отлагане би създало проблем на сектора. "Най-добрият вариант е всеки един от нас да търси начин да плати текущата си сметка", призова министър Петкова.

Тя добави, че намаляването на дейността на стопанските субекти води до намаляването на ел.енергия - 200 мегавата по-малко на ден.

"Електроенергийната система е достатъчно гъвката и може да посрещне всякакъв тип потребление", каза още тя и обясни, че към настоящия момент, че дружествата към момента са стабилни. "Не е налице необходимост за намеса от страна на държавата". 

По "Балкански поток" и Интерконектора с Гърция продължава да се работи, обясни тя и добави, че предстои скоро подписване на договор за конфиденциалност за АЕЦ "Белене".