Петр Келнер става собственик на Би Ти Ви преди 27 октомври?

Сделката за телевизията вече е одобрена от акционерите на СМЕ

Общество
19:59 - 24 Юли 2020
2210
Петр Келнер става собственик на Би Ти Ви преди 27 октомври?

Би Ти Ви вероятно ще има нов собственик преди 27 октомври. Тогава се очаква да бъде завършена сделката, при която фондът PPF на чешкия милиардер Петр Келнер ще придобие компанията "Сентрал Юропиън медиа ентърпрайзис" (СМЕ), която притежава "Би Ти Ви Медия груп". Това става ясно от отчета на СМЕ за последното полугодие.

Сделката вече е одобрена от акционерите на СМЕ, както и от регулаторните органи в Румъния и Словения.

Очаква се PPF да подаде необходимото уведомление в Европейската комисия през третото тримесечие. Затова от СМЕ предполагат, че сделката ще бъде завършена преди 27 октомври 2020 г.

Споразумението за сливане между СМЕ и PPF Group N.V. бе подписано на 27 октомври 2019 г., като стойността е 185 млн. евро.

От отчета става ясно, че у нас компанията отчита печалба преди обезценяването и амортизацията за трите месеца от май до юни в размер на 4,462 млн. долара. Това е спад от 43,4% спрямо същия период на 2019 г., когато е била 7,888 млн. долара. За полугодието спадът е с 33,8% спрямо миналата година. Понижението в нетните приходи за полугодието е 23,1% спрямо 2019 г.

Спад на приходите с 15,4% отчита и цялата компания за последните 6 месеца.

Резултатите се обясняват с негативното въздействие, което пандемията е оказала върху рекламния пазар в регионите, където СМЕ развива дейност. Това казват главните изпълнителни директори Майкъл дел Нин и Кристофър Майнуш в съвместно изявление. Според тях пониженията са били основно през април и май, като през юни резултатите са подобрени значително. Очакванията им са, че през юли и август финансовата стабилност на СМЕ ще е сравнима с нивото й от същия период миналата година.