Петро Порошенко: Непременно трябва да спрем Путин!

За да осигурим депутинизация на Европа и да ликвидираме руската агресия на континента, заяви бившият президент на Украйна

Новини
10:13 - 30 Март 2023
1739
Петро Порошенко: Непременно трябва да спрем Путин!

"Почти сигурен съм, че това е най-горещата точка в света. Това е символът на украинската устойчивост, защото Путин обеща да превземе Украйна за три дни, а Бахмут за една седмица. Сега имаме цели 9 месеца на украинска съпротива в Бахмут, който Путин се опитва да превърне в ад. Половината от града в момента е под руска окупация. Това са най-горещите точки. Трябва да разберете, че единственият начин да разрешим тази ситуация, е ако има офанзива. Имаме нужда от оръжия", заяви предшественикът на Володимир Зеленски - Петро Порошенко, който се завърна от района на Бахмут, където се водят най-ожесточените боеве.

"Ситуацията е изключително трудна, както и в Авдеевка, която е почти обкръжена. Бях там, заедно с артилерийската бригада. Искам да използвам възможността да благодаря на България, защото сега вие сте един от основните доставчици на снаряди за съветския модел оръдия. А основната част от нашата артилерия е именно такава. Това е позиция на истински приятел. Искам да благодаря на българския народ, на българските парламентаристи – както от опозицията, така и от управляващите. Надявам се всички вие да разбирате, че това не е просто подкрепа за Украйна. Това е инвестиция във вашата собствена сигурност.

Непременно трябва да спрем Путин. И по-добре да го спрем тук, в Украйна, за да осигурим депутинизация на Европа, отколкото да му позволим да продължи с руската агресия на континента".

"Ние имаме достатъчно оръжия да устоим, да спрем Путин, но определено нямаме достатъчно оръжия, за да избутаме Путин извън украинска територия, да започнем контраофанзива. Казахте, че сме получили „Чалинджър” и „Леопард” 2 – но само 18 броя. А като цяло трябва да получим 140. За сравнение – Путин каза преди няколко дни, че само за една година, Русия е способна да произведе и модернизира 1600 танка. А ние ще имаме само 140.

Едно към 10. В същото време има и още един фактор, който е от критично значение за Украйна – това е времето. Путин превключи руската икономика на военен режим и сега произвежда 10 пъти повече оръжия отпреди. И в тази ситуация – времето, в комбинация с броя на оръжията, са ключови фактори. И третият фактор – това са санкциите – санкции, които да отрежат руския износ, паричния поток към русия и така да се спре възможността на Путин да финансира войната", добави той.

"В края на март, можем да обявим, че руската зимна офанзива е унищожена. Не им позволихме да направят нищо. Дори и на такива места като Бахмут. Да не говорим, че Путин обяви, че ще превзема Славянск, Краматорск, Константиновка, Дружковка и още много други градове. Ние не позволихме това. Сега е наш ред, който зависи от две неща – оръжия и време. Стискам палци, ние се опитваме да направим всичко по силите си, да започнем нашата офанзива през април."

Порошенко смята, че ако в Украйна бяха получили количеството оръжия, които сега са обещани в първите дни на войната, най-вероятно това щеше да промени всичко.

"На украинския народ му е изключително тежко. И това не е, защото сме уморени. Загубихме приятели, близки и много от нас не знаят как да продължим да живеем след всичко това. Това е въпрос на оцеляване. Тези, които казаха, че трябва да постигнем компромис с Путин, трябва да знаят, че той иска да убие мен и всички украинци. А ние искаме да живеем", каза Петро Порошенко пред Нова телевизия.