Петрол през Босфора? Само след застраховка на кораба

Действията на Анкара са в синхрон със санкциите на ЕС - забрана за вноса на руски нефтени продукти, превозвани по море

Новини
17:01 - 02 Февруари 2023
1743
Петрол през Босфора? Само след застраховка на кораба

Турция ще изисква от 6 февруари, понеделник, всички танкери и кораби превозващи петролни продукти (горива като бензин, дизел и др.) и преминаващи през проливите Босфор и Дарданели да представят документация за застраховка тип P&I (Protection and Indemnity - Защита и обезщетение), предаде Ройтерс, позовавайки се на главната дирекция по морско дело на страната, съобщи БТА.

P&I е ключова за морското плаване защото осигурява на оператора на кораба и/или неговия собственик защита при възникване на най-различни застрахователни събития, като загуба на човешки живот на борда, загуба на товари, аварии и др.

Турция вече изисква тези документи за всички танкери превозващи суров петрол.

Действията на Анкара са в синхрон със санкциите на ЕС, които от 6 февруари забраняват вноса на руски петролни продукти, превозвани по море. В рамките на тези санкции е записано, че застрахователни, финансови и други компании имащи отношение към транспорта на петролни продукти нямат право да предлагат своите услуги, ако превозваните товари са с цени над въведените от ЕС тавани.

Договорените в рамките на Г-7 тавани са съответно 60, 100 и 45 долара за руския суров петрол, руския дизел и руския мазут.