Петролът доближи 44 долара за барел

Новини
11:14 - 17 Ноември 2020
1313
Петролът доближи 44 долара за барел

Цените на петрола се повишиха днес заради очакванията, че ОПЕК и съюзничките му ще удължат най-малко с три месеца свиването на производството. Освен това оптимизмът на пазара бе подсилен от новината за нова обещаваща ваксина срещу Covid-19, предаде "Ройтерс".

Лондонскит сорт Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, с доставка през януари, поскъпна с 16 цента или с 0,4 на сто до 43,98 долара за барел.

Американският лек суров петрол с доставка през декември, прибави 13 цента или 0,3 на сто до 41,47 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса.

Финансовите пазари отчетоха възходяща тенденция заради надеждите за по-бързо икономическо възстановяване, след като компанията Модърна (Moderna) съобщи, че тестовете на нейната ваксина срещу Ковид-19 са показали ефективност на 94,5 процента.

За днес е насрочена видеоконферентна среща на формата ОПЕК+, в който влиза петролният картел плюс основните производителки на черно злато, сред които е и Русия. Очаква се министерският комитет на ОПЕК+ да препоръча промени в квотите, когато министрите се съберат на 30 ноември и 1 декември.