Петролът леко спадна

Новини
10:45 - 06 Март 2024
936
Петролът леко спадна

Цените на петрола спаднаха леко в днешната азиатска търговия, след като опасенията за ръста на икономиката на Китай надделяха над свиването на добивите от страна на няколко големи производители, предаде Ройтерс. За спада на цената спомага и слабият долар, което дава възможности на потребителите да купуват петрол в други валути по-евтино.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, загубиха 13 цента до 81,91 долара за барел.

Договорите за американски лек суров петрол спаднаха с 11 цент до 78,04 долара за барел.

Планът, обявен вчера от китайските власти за растеж на икономиката през 2024 г. от 5 на сто, не съдържа обещания за сериозни стимули, което породи опасения, че проблемите ще продължат.

Все пак цените на петрола запазиха относително високи нива благодарение на слабия долар и съобщението на страните от ОПЕК+, обявено в неделя, че съкращаването на добивите с 2,2 милиона барела дневно се удължава поне до края на второто тримесечие.

Целта на това решение е да поддържа пазарите стегнати и да предотврати срив на цените, казва Дейниъл Хайнс, старши стратег в Ей Ен Зет (ANZ). Ефектът вече започва да се усеща, след като днес Саудитска Арабия обяви леко повишаване на цените на доставките си за Азия през април.

Американските резерви от суров петрол са се увеличили с 423 000 барела през миналата седмица, сочат данни на Американския петролен институт, а по-късно днес ще бъдат обявени и официалните данни на Агенция за енергийна информация.