Петролът поевтинява рязко с над 5%

Citibank прогнозира срив на нефта към 65-45 долара за барел при рецесия през второто полугодие

Новини
17:14 - 05 Юли 2022
2250
Петролът поевтинява рязко с над 5%

Фючърсите на суров петрол париха сутрешното си поскъпване и през следобедната търговия бележат рязък спад от над 5%, тъй като започват да имат превес страховете за глобална икономическа рецесия, която да навреди на търсенето на енергийни суровини, над постоянните през последните седмици и месеци проблеми, свързани с петролното предлагане.

Солидният спад на европейските пазари на акции и негативният стар на Уолстрийт след дългия уикенд за Деня на независимостта само подсилват набиращите скорост опасения за предстояща рецесия, провокирайки, провокирайки рязко обръщане на първоначалната възходяща посока на петролните фючърси.

Към 17.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент поевтиняват с 5,5% към 107,00 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 4,8% към 103,00 долара за барел.

По-рано през деня петролът Брент поскъпна към 114,75 долар за барел, а суровият лек петрол WTI - към 111,45 долара за барел след започналата във вторник стачка на норвежките офшорни работници на три петролни и газови находища в Северно море, която стачка се очаква да намали с около 130 000 барела или с 6,5% дневното производство на петрол в страната, според изчисления на Ройтерс.

Последвалите страхове от надвиснала рецесия обаче предизвикаха рязко поевтиняване на важната енергийна суровина през следобедната европейска търговия.

Междувременно анализатори на Citibank прогнозираха, че цената на суровия петрол може да се срине до 65 долара за барел през 2022 г., ако през второто полугодие възникне икономическа рецесия. Те дори очакват по-нататъшен спад към 45 долара за барел към края на 2022 г., ако експортно-ориентираните държави не интервенират на пазара, за да ограничат допълнително предлагането.

Ако историческият опит дава някаква насока, цените на петрола ще спаднат рязко, след като скочат също толкова рязко и "ударят спирачките" на икономическия растеж. Рецесиите обикновено предизвикват спад в търсенето на суровини и спад в техните цени, казаха анализаторите.

Икономистите на Citibank не прогнозират в момента рецесия в САЩ през тази година, но също така са предпазливи относно способността на Федералния резерв да предизвика само умерено забавяне на икономическия растеж с агресивни увеличения на лихвените проценти.

По време на финансовата криза от 2007-2008 г. цените на петрола достигнаха връх от над 160 долара за барел и след това бързо се сринаха под 40 долара за барел. В крайна сметка цените се установиха на около 90 долара за барел и останаха там четири поредни години.